Eindcontrole...

Louis Peeters legt de laatste hand aan een revisie. De video laat de eindcontrole zien van een klarinet die in revisie is. Nauwgezet worden alle instellingen van het instrument nagelopen voordat het gereed gemeld wordt aan de klant.

Wat zich zoal aandient voor een revisie is hieronder te zien en te beluisteren.


Fritz Wurlitzer Voll-Oehler

Hier wordt na een volledige revisie een Fritz Wurlitzer Voll-Oehler A-klarinet getest. De Voll-Oehler (Duits systeem) dat betekent meer kleppen, onder andere op de beker, en dus meer controle.

media


Enkelriet, dubbelriet, groot, klein...

De kracht van Muziekgalerie Amadeo is, dat alle instrumenten getest worden voordat ze de werkplaats na een revisie- of onderhoudsbeurt verlaten. Of dit nou houtblaasinstrumenten of koperblaasinstrumenten betreft, grote of kleine instrumenten, enkel- of dubbelriet, Louis & Jeffrey Peeters beheersen al deze instrumenten in voldoende mate om van een instrument te kunnen vaststellen of het soepel en storingvrij bespeelbaar is.

media


Opnieuw een contrabasklarinet

Weer een zeldzame gast. Was het de vorige keer een metalen contrabasklarinet (zie de blog hieronder), deze keer een contrabasklarinet in een houten uitvoering: de Selmer Paris Professional Model 41 BBb Contra Bass Clarinet.

Lees hier wat Conn Selmer erover te vertellen heeft.

media


Een uitzonderlijke gast

Toegegeven, de contrabasklarinet is een zeldzaam lid uit de klarinetfamilie dat ook wij van Muziekgalerie niet elke dag in handen krijgen. Natuurlijk weten we ook hier raad mee als het op reviseren aankomt. Net zo goed als met de meer gangbare koper- en houtblaasinstrumenten die ons gewoonlijk voor revisie worden aangeboden.

Wat de contrabasklarinet betreft, "de laagste tonen zetten de hele wereld in trilling" schrijft Frank Extra, (bas-)klarinettist en musicus in hart en nieren, op zijn website. De contrabasklarinet wordt uit kostenoverweging uit metaal gemaakt en klinkt ongeveer twee octaven lager dan de gebruikelijke Bb-klarinet.

Voor wie nooit het geluid van een contrabasklarinet heeft gehoord, kan het geluidsfragment hiernaast waarin Giacinto Scelsi Maknongan speelt, een eerste kennismaking zijn.

media

Voor de revisie wordt de contrabassklarinet volledig ontleed...

  • contrabasklarinet
  • contrabasklarinet
  • contrabasklarinet
  • contrabasklarinet
  • contrabasklarinet

Na de revisie klinkt het dan zo...

Hieronder: Giacinto Scelsi speelt Maknongan


Back to the fifties...

Tenor-sax merk SelmerNostalgie uit de jaren '50. De saxofoons uit die tijd staan bekend om hun nobele, fluwelen, ronde geluid. Niet zo zeer een groot geluid, maar een karakteristieke, herkenbare klank die bij de heden daagse saxen is verdwenen. Niet alleen bij Selmer tref je dit aan, maar ook bij saxofoons van SML Marigaux en Dolnet.

De bouwwijze verschilt van de de moderne instrumenten. Dat is vooral te zien aan de bekersolderingen, de kleppenstructuur, het mechaniek en de vormgeving. Opvallend is ook de afwijkende vorm van de beker.

Deze oude saxofoons uit de vijftiger jaren van de vorige eeuw voelen robuust aan, zijn degelijk vervaardigd en zijn voorzien van een zeer goede verzilvering.

Gereviseerde Selmer tenor-saxOp de afbeeldingen een Selmer patended USA tenor-saxofoon tijdens en na revisie.


Louis Peeters'

Muziekgalerie Amadeo
Doemesweg 13
6004 RN Weert
tel: +31 6 148 740 76 logo